Vuurwerkangst

Zolang er geen volledig verbod op vuurwerk komt, blijft het voor veel dieren een heftige periode rondom oud en nieuw. De stress die het geeft bij de dieren en hun baasjes kan nogal heftig zijn. Voor ieder dier is is het noodzakelijk om te kijken wat voor hem het beste werkt. Belangrijk is om hierin ruim van te voren al ondersteuning te geven tot zelfs na de feestdagen, afhankelijk van hoe heftig een hond dit ervaart.

Hulpmiddelen bij vuurwerkangst

Sinds 2015 pas ik o.a. een lichaamsgerichte therapie toe, die werkt op de fascie (bindweefsel) in het lichaam. In de fascie worden energie blokkades, veroorzaakt door trauma, opgeslagen. Door bepaalde moves in te zetten op het lichaam, wordt de energie weer in beweging gebracht wat maakt dat het dier weer kan ‘dealen’ met de situatie.

Uit de vele gevolgde opleidingen in de afgelopen 30 jaar heb ik mijn eigen manier ontwikkeld om dieren te kunnen helpen bij vuurwerkangst, waarbij de tijd nemen, aanvoelen en luisteren naar het dier centraal staat. Met als resultaat dat oud en nieuw dragelijk wordt.

Ook test ik diverse hulpmiddelen uit om te kijken wat het beste werkt voor individuele therapie bij een hond. Heb jij ook een hond die ontzettend bang is voor vuurwerk? Gun jouw hond ondersteuning zodat je langdurig trauma wellicht kunt voorkomen.

‘Help je hond hierbij, hij kan het niet alleen!’

Die grote stoere hond

“Daar komt hij aan, de grote stoere hond. Een intacte reu die zijn mannetje staat, zeer vriendelijk wanneer je de hondentaal begrijpt, maar ben je onbeleefd in zijn ogen, dan wordt je genegeerd. Een behoorlijk zelfstandig type, hij kan zich prima redden in deze wereld. De eerste 3 jaar van zijn leven was hij helemaal niet bang voor vuurwerk, tot het moment daar was dat iemand het nodig vond om tussen zijn achterpoten een rotje te gooien. De pijn en de onverwachte schrik hebben ervoor gezorgd dat hij amper naar buiten wil rond december. Wanneer hij een knal hoort wil hij snel terug naar huis.”

Deze hond ben ik gaan behandelen en het mooie van dieren is, dat ze precies kunnen aangeven wat ze nodig hebben, welke moves ze willen hebben en waar. Ze geven tot in de details aan of ze wel of geen energie nodig hebben. Zelfs de gewenste hulpmiddelen die eventueel ingezet kunnen worden, kunnen ze aangeven. Hoe meer een hond bij zichzelf is, hoe duidelijker deze signalen zijn.Voor deze hond is Oud en Nieuw weer dragelijk geworden, hoe fijn is dat!

Hoe ziet vuurwerkangst ondersteuning eruit?

De sessies zijn een samenwerking tussen de hond, eigenaar en mij. Daar ontstaat dan een veld waarin ik mag werken.
Omdat veel mensen graag willen weten wat ik precies doe (wat best ingewikkeld is om daar woorden aan te geven!) heb ik het bowen* genoemd.

Bowen is een techniek dat inwerkt op de fascie van het lichaam. Fascie bevind zich in het hele lichaam, daardoor “pak” je het hele lichaam aan. Het zijn zachte bewegingen op specifieke plekken op het lichaam die ik maak. Volledig in afstemming weten we samen precies wat nodig is op dat moment. Bowen* werkt op vele lagen van het lichaam zowel fysiek, mentaal en emotioneel.

De * achter Bowen staat voor de vele andere technieken die ik ook inzet. Mijn ervaring is dat het voor honden dragelijk wordt om oud en nieuw te ondergaan. Sinds 2014 pas ik de Bowen* behandelingen met succes toe en ieder jaar verfijn ik de technieken weer. Daar waar nodig is zetten we suppletie in, ook afgestemd op de specifieke hond.

Begeleiding bij vuurwerkangst bestaat uit minimaal 4 sessies van ongeveer één tot anderhalf uur of langer als de hond dit nodig heeft. Drie voor oud en nieuw en één net na oud en nieuw.

Bijdrage vuurwerkangst ondersteuning: €295,-
*  excl. eventuele reiskosten
– 49 cent per kilometer
– boven 30 minuten reistijd komt er €20 per half uur reistijd bij