Over mij

Mijn passie voor dieren is al vroeg begonnen. Geboeid en dromerig kon ik als kind zijnde uren naar paarden, vogels, andere dieren, planten, kruiden en bomen kijken. Observerend in wat er gebeurde. Door het waarnemen en observeren kon ik zien en voelen wat er aan dialoog naar voren kwam. Tijdens mijn werk in een dierenasiel raakte ik gefascineerd in gedrag en communicatie. Daar begon mijn zoektocht in gelijkwaardige omgang met dieren.

Het unieke zien in elk individu, dier, mens & natuur, in ieder moment.

In de vele verschillende opleidingen die ik heb gevolgd gedurende de afgelopen 30 jaar liep ik regelmatig vast in traditionele denkwijzen die daar werden onderwezen. Ik ervoer daarin regelmatig dat men geconditioneerd dacht (en nogsteeds denkt), rationeel met vaak een tunnelvisie.

Ondanks dat, bleef mijn nieuwsgierigheid naar meer of anders, altijd actief. Binnenin mij voelde ik vaak dat de onderwezen materie niet klopte met mijn eigen wijsheid. Maar wat dan wel?

Dit leverde een zoektocht op in alle opleidingen die er op hondengebied waren en zijn in Nederland. Maar ook vele observaties in hondenroedels. Opleidingen over gedrag, trainingsmethoden, voeding, emoties, pijn, energetisch werk & lichaamsgericht werk. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een geheel eigen werkwijze waarbij de hond en zijn welzijn centraal staat zonder enige dwang, manipulatie of gebruik van voer als beloning. Met name het deconditioneren en loskomen van ‘hoe het hoort’ speelt een grote rol in mijn werkwijze.

Mijn eigen vier kinderen en vele dieren zijn mijn grootste leermeesters geweest (en nog steeds). Ik ervaar de lessen die zij mij hebben laten zien als een groot wonder. Zij hebben mij een bepaalde richting opgestuurd, weliswaar toendertijd onbewust. Het ontrafelen van mijn eigen conditioneringen was en is nog steeds een proces. Tegenwoordig vertrouw ik feilloos op intuïtieve vermogen, iets klopt of iets klopt niet, en daarbij hoef ik niet te gaan bedenken met mijn hoofd wat er wel of niet klopt.

Het gaat er niet om wat je bereikt, maar hoe je daar samen naartoe groeit.

Ik ben een groot voorstander van het verkennen van onbegrensde mogelijkheden: hoe kan een mens of dier zijn/ haar volle potentie leven, zonder dat er een etiket opgeplakt wordt, iets wordt ingekaderd of volgens een specifiek protocol moet worden behandel?

Ik werk vanuit het uitgangspunt dat ieder wezen uniek is, om samen tot elkaar te komen, in verbinding, zonder dat je je hoeft aan te passen, zodat je volledig jezelf kunt ZIJN.